کتابخانه

تاریخچه و اهداف

این مجموعه با هدف ترویج مطالعه و پژوهش‌های بنیادین در حوزه ایران‌شناسی، معرفی پیشینه-های تاریخی، ادبی، فرهنگی و علمی ایران و ایرانیان، ایجاد فضای مناسب برای مطالعه و پژوهش و ارائه خدمات کتابخانه‌ای به فرهیختگان، محققان و پژوهشگران در سال 1380 تأسیس شد.

كتابخانه مركزی در راستای فراهم كردن زمینه‌های تحقیق و پژوهش و ارائه خدمات علمی و فرهنگی به پژوهشگران، با مجموعه ای بالغ بر 190 هزار مدرك تخصصی ایران‌شناسی، در بخش-های نمایشگاه اسناد، نسخ خطی و چاپ سنگی، امانت، مرجع، نشریات، دیداری و شنیداری و سازماندهی و مجموعه‌سازی در حال فعالیت است.

مجموعه كتابخانه دارای 120188 جلد كتاب فارسی و لاتین در 87574 عنوان، حدود 8000 عنوان مدارك غیركتابی اعم از گزارش، طرح و پایان‌نامه، 22000 عنوان مدارك دیداری - شنیداری شامل پوستر، نقشه، كارت پستال، لوح فشرده، عكس، اسلاید، فیلم و بالغ بر 40000 جلد نشریه است.

این كتابخانه با توجه به عمر كوتاه خود در زمره یكی از غنی‌ترین مراكز تخصصی و پژوهشی مطالعات ایران‌شناسی به حساب می‌آید.

بخش ها و واحدها

بخش مرمت و مركز اسناد كتابخانه

مركز اسناد در حال حاضر در برگیرنده 68 جلد نسخه خطی نفیس، 530 عنوان چاپ سربی، 450 عنوان چاپ سنگی و بیش از 110 سند، طومار و نقشه قدیمی و مرمت شده است. منابع موجود در این بخش هم‌اکنون به‌صورت نمایشگاهی در معرض استفاده و نمایش پژوهشگران و علاقمندان قرار دارد.

بخش سازماندهی و مجموعه‌سازی

در راستای دسترس‌پذیری سریع منابع از طریق سیستم جامع كتابخانه، بخش سازماندهی مسئولیت فهرست‌نویسی، رده‌بندی، نمایه‌سازی و آماده‌سازی كلیه منابع كتابخانه را با استفاده از ابزارهای كتابشناختی، فن‌آوریهای نوین و بر اساس استاندارهای رایج ملی و كتابخانه‌ای برعهده دارد. برای طبقه‌بندی کتاب‌های موجود در کتابخانه از نظام رده‌بندی کتابخانه کنگره (L.C) استفاده می‌شود. فهرست‌نویسی منابع بر پایه قواعد بین‌المللی انگلوآمریکن(Anglo-American) و نقطه‌گذاری بر پایه استاندارد بین المللی کتابنامه‌نویسی (ISBD) می‌باشد.

بخش مجموعه سازی نیز با تهیه فهرست‌ها و كتابشناسی‌ها، انتخاب، سفارش، خرید، اهداء و مبادله منابع چاپی و غیرچاپی كتابخانه‌ای به زبان فارسی و لاتین و شركت در تمامی نمایشگاه‌های تخصصی به‌صورت روزانه و جاری در حال گسترش مجموعه كتابخانه است.

بخش مرجع

بخش مرجع با مجموعه‌ای بیش از 20000 جلد مدرك (حدود 7300 عنوان) به صورت قفسه باز اداره می‌شود. چیدمان قفسه‌ها به صورت موضوعی و اعضا می‌توانند آزادانه به منابع دسترسی یابند. تعداد 2700 عنوان پایان‌نامه فارسی و لاتین نیز در این بخش نگهداری و در دسترس پژوهشگران و اعضای کتابخانه قرار گرفته است. استفاده از منابع مرجع فقط در محل كتابخانه مجاز است. از جمله فعالیت‌های این بخش:

  • ارائه منابع مرجع جهت استفاده در محل سالن كتابخانه
  • پاسخگویی به سوالات ارجاعی، موضوعی و پژوهشی مراجعان
  • كمك به كاربران در یافتن « منابع و مآخذ» جهت انجام پژوهش‌های علمی
  • راهنمایی محققان در انجام جستجوی رایانه‌ای و موضوعی
  • كاربران جهت چگونگی استفاده از منابع مرجع
  • ارائه خدمات مرجع از طریق تلفن، پست الكترونیكی و ...
بخش نشریات

این بخش با مجموعه‌ای بالغ بر 40000 جلد نشریه در 3100 عنوان اعم از فارسی و لاتین جاری و گذشته‌نگر با موضوعات مرتبط با ایران و ایران‌شناسی در زمینه پژوهش‌های تاریخی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی و اهتمام درگردآوری نشریات قدیمی و كمیاب یكی از غنی‌ترین مجموعه‌های آرشیوی در حوزه ایران‌شناسی محسوب می‌شود. چیدمان مجلات در این بخش الفبایی است و به صورت قفسه بسته اداره می‌شود. مراجعان می‌توانند با ارائه برگه درخواست نشریه، منبع مورد نظر را از كتابدار بخش دریافت نمایند. از جمله خدماتی كه توسط این بخش ارائه می‌گردد:

  • امانت نشریات در محل سالن كتابخانه
  • انجام امور اشتراک نشریات ادواری (تمدید، پیگیری و اشتراک )
  • راهنمایی مراجعین در یافتن مقالات موجود در نشریات (راهنمای موضوعی)
  • راهنمایی مراجعین در نحوه استفاده از پایگاههای مرتبط با نشریات نظیر magiran و ...
بخش منابع دیداری و شنیداری

مخزن منابع غیركتابی در طبقه چهارم ساختمان كتابخانه قرار دارد. مدارك این مجموعه قابل امانت نبوده و در تالار مطالعه مورد بهره‌برداری اعضاء قرار می‌گیرد. منابع موجود در این بخش عبارتند از: 3778 عنوان لوح‌فشرده، 5410 عنوان نوار ویدئویی، 1002 عنوان نوار صوتی، 1577 عنوان عكس دیجیتال، 2436 عنوان اسلاید، 1242 عنوان عكس، 2493 عنوان پوستر، 2256 عنوان كارت پستال، 450 عنوان بروشور، 1018 عنوان نقشه و تعدادی نگاتیو و میكروفیلم.

بخش امانت

بخش امانت كتابخانه وظیفه پاسخگویی به نیازهای كاربران و ارائه خدمات را بر عهده دارد. در این بخش علاوه بر امكان جستجو در نرم‌افزار كتابخانه، امكان دسترسی به پایگاه‌های اطلاعاتی نیز فراهم شده است. از جمله خدماتی كه توسط این بخش ارائه می‌گردد:

  • امانت‌دهی منابع فارسی و لاتین
  • راهنمایی مراجعان در چگونگی استفاده از نرم‌افزار کتابخانه، منابع علمی وپایگاه‌های اطلاعاتی
  • انجام عضویت و تسویه حساب اعضای موقت و دائم كتابخانه
  • دریافت عناوین پیشنهادی خرید کتاب از اعضا و انتقال آن به بخش مربوطه

مدیریت و کارکنان

نام و نام خانوادگی عنوان پست تلفن رایانامه
مریم السادات میرحیدری سرپرست کتابخانه و مرکز اسناد 88608931 library@iranology.ir
هانیه مخلصی کارشناس بخش امانت 8-88066146 داخلی 1216 haniyemokhlesi1981@gmail.com
پریسا سعیدی کارشناس بخش دیداری – شنیداری و نشریات 8-88066146 داخلی 1312 parisa.saeedi82@gmail.com
فاطمه کاشانی کارشناس بخش فهرست‌نویسی 8-88066146 داخلی 1135 fa.kashani2743@gmail.com
ندا آشناور کارشناس بخش مخزن 8-88066146 داخلی 1139
شهرام نقی‌زاده کارشناس بخش مجموعه‌سازی 8-88066146 داخلی 1140 Naghizade.sh@gmail.com

برنامه های پیش رو

  • زمینه‌سازی جهت تاسیس كتابخانه‌های رقومی
  • گسترش، احیاء و بهینه‌سازی بخش اسناد و نسخ خطی
  • تعامل و همكاری بیشتر با سایر كتابخانه‌ها در قالب ایجاد تفاهم‌نامه‌های بین كتابخانه‌ای با هدف ایجاد تعامل فرهنگی و پژوهشی در مبادلات علمی.

گزارش آماری کتابخانه

گالری تصاویر

سوالات متداول

عضویت در كتابخانه بنیاد برای اعضای دائم رایگان است. اعضای دائم شامل دانشجویان، پژوهشگران، استادان و همکاران بنیاد ایران‌شناسی هستند که می‌توانند با ارائه مدارک زیر از منابع کتابخانه استفاده کنند:

  • ارائه معرفی‌نامه از مدیر گروه آموزشی یا معاونت‌های مربوط
  • یک قطعه عکس 4*3
  • تکمیل فرم تقاضای عضویت دائم

اعضای موقت شامل دانشجویان و فارغ‌التحصیلان رشته‌های مرتبط با حوزه‌های تخصصی ایران‌شناسی شامل رشته‌های علوم انسانی و سایر رشته‌های مربوط به ایران‌شناسی با تشخیص کتابخانه تخصصی، به مدت شش ماه با ارائه مدارك زیر و با پرداخت هزینه حق عضویت به عنوان عضو موقت کتابخانه پذیرفته می‌شوند.

  • یک قطعه عکس 4*3
  • تکمیل فرم تقاضای عضویت موقت
  • دانشجویان با ارائه معرفی‌نامه از دانشگاه مربوطه و کارت شناسائی معتبر
  • فارغ‌التحصیلان با ارائه دانشنامه فارغ‌التحصیلی و تصویر آن و یا معرفی‌نامه از محل کار، به همراه کارت شناسائی معتبر
امانت کتاب های چاپی برای اعضای دائم، حداکثر تا 10 عنوان و به مدت 15 روز امكان پذیر است. امانت کتاب های چاپی برای اعضای موقت به کلی ممنوع است. این اعضاء می توانند از منابع کتابخانه در سالن مطالعه استفاده نمایند.

عضویت در كتابخانه بنیاد برای اعضای دائم (دانشجویان تحصیلات تکمیلی بنیاد، پژوهشگران، استادان و همکاران بنیاد ایران‌شناسی) رایگان است.

عضویت در کتابخانه برای اعضای موقت (دانشجویان، فارغ‌التحصیلان و پژوهشگران خارج از بنیاد ایران‌شناسی) با پرداخت هزینه حق عضویت – مصوب شده در هر سال - امکان‌پذیر است.

كتاب های مرجع، پایان نامه ها، نشریات ادواری، اسناد، گزارش ها و مواد دیداری - شنیداری فقط در سالن کتابخانه به امانت داده می‌شوند و خروج آنها از تالار مطالعه بکلی ممنوع است.

تبصره- دریافت و استفاده از منابع برای اعضاء موقت كتابخانه فقط با تحویل كارت شناسایی معتبر به مسئول میز امانت و در محل سالن مطالعه امكان پذیر است.

تایید برگه تسویه حساب اعضای كتابخانه منوط به ارائه فرم تسویه تایید شده مسئول میز امانت و نشریات است.
اعضاء دائم پس از تسویه حساب می توانند مطابق با مقررات و با هماهنگی مسئول میز امانت، مجددا با عنوان عضو موقت به عضویت كتابخانه درآیند. بدیهی است امانت منابع به این اعضا مشمول قوانین اعضا موقت خواهد بود.
رده‌بندی كتابخانه بر اساس نظام رده‌بندی کتابخانه کنگره ( LC ) انجام گرفته است. سیستم مخازن اصلی و نشریات به صورت بسته اداره می شود. برای سهولت دسترسی مراجعان به منابع مرجع، این بخش با مخزن باز اداره می شود.
بخش اسناد و نشریات به صورت قفسه بسته اداره می شود. مراجعان می توانند با ارائه برگه درخواست نشریه، منبع مورد نظر را از كتابدار بخش دریافت نمایند. تهیه نسخه کپی از نشریات طبق مقررات امکان‌پذیر است.
كاربران می توانند از طریق جستجو در بانك كتابخانه و ارائه برگه درخواست به مسئول بخش مرجع، مدرك مورد نظر خود را دریافت نمایند. تهیه كپی از پایان نامه ها، طرح های پژوهشی و مواد الکترونیکی (نسخه اصلی) طبق مقررات امکان‌پذیر نیست.

در صورت مفقود شدن كتاب و یا آسیب رساندن به آن، امانت‌گیرنده موظف است اصل کتاب را تهیه و به کتابخانه تحویل نماید.

تبصره 1-تا زمان جبران خسارت، منابع جدید به فرد مذكور امانت داده نمی شود.

تبصره 2- جبران خسارت از طریق ارائه نسخه كپی از اصل كتاب مورد تائید نیست.

تصویربرداری و تهیه هر نوع كپی از دایره المعارفها و كتابهای قدیمی یا نفیس فقط تحت شرایط خاص و با هماهنگی مسئول كتابخانه امكان‌پذیر است.

ساعت کاری کتابخانه تا پایان اسفندماه از شنبه تا چهارشنبه از ساعت 7:30 الی 15:30 اعلام می‌گردد.